Waarom moet ik mijn WordPress onderhouden?

Je bedrijf is online gestart.  Je WordPress-website is éindelijk in de lucht. Dus je bent voorlopig klaar en kunt nu lekker achteroverleunen. Toch? Het onderhouden van je website is belangrijker dan je misschien denkt. Er kan namelijk een hoop misgaan wanneer je dit niet doet. Waarom het zo belangrijk is om je WordPress te onderhouden? Dat vertellen wij je in dit artikel. Lees snel verder!

Wanneer je je WordPress onderhoudt maak je je website veiliger

De nummer één reden waarom het belangrijk is je WordPress te onderhouden is vanwege je website veiligheid. Hackers zijn dol op niet onderhouden websites omdat ze hier gemakkelijk in kunnen komen. Belangrijk dus, vooral wanneer je bedrijf groter wordt, dat jij je website up-to-date houdt en hackers geen kans geeft.

Hoe je dit doet? De makkelijkste stap is om je WordPress te updaten. De makers van WordPress brengen niet voor niets updates uit: allemaal bedoeld om jouw website veiliger te maken. Het is dus belangrijk om deze updates zo snel mogelijk uit te voeren. Wel handig om je eerst even te verdiepen in de update. Zodat je voorbereid eventuele nieuwe versies installeert zónder dat alles schots en scheef komt te staan.

Wanneer je je WordPress onderhoudt word je eerder gevonden in Google

Ookal steek je ontzettend veel tijd in je Search Engine Optimalisation (SEO), Google merkt jouw website écht niet op wanneer je WordPress-website niet onderhouden is. Stel je voor dat de klant zoekt op ‘grafische ontwerper Amsterdam’, dan geeft Google de klant liever een snelle, up-to-date website in plaats van jouw trage outdated pagina. Belangrijk dus om je WordPress geregeld te optimaliseren.

Een extra tip: maak nieuwe content. Schrijf regelmatig nieuwe website-content, zodat Google jouw website eerder opmerkt en hoger in de SEO-ranking plaatst. Zie het als twee vliegen in één klap: wanneer je geregeld content schrijft ben je én bezig met SEO, én blijft je website up-to-date.

Wanneer je je WordPress onderhoudt wordt je website aantrekkelijker

Responsive webdesign is een streven voor elke websitebouwer. Je wil namelijk dat de gebruiker jouw website als zo gebruiksvriendelijk mogelijk ervaart op zowel telefoon, computer en tablet en het liefst iets bij je afneemt. Het is dus ontzettend belangrijk om je WordPress te onderhouden om zo te zorgen voor een aantrekkelijke website.

Tip: kijk ook eens naar de plugins op je website. Deze plugins (denk aan een Facebook-evenement of kalender) kunnen heel handig zijn, maar wanneer ze niet meer van toepassing blijken kun je deze beter verwijderen. Dit draagt zowel bij aan de snelheid van je website (en dus wéér SEO!!!) als hoe aantrekkelijk je website eruitziet.

Wanneer je je WordPress onderhoudt blijft je website error-vrij

Niets is vervelender dan een website bezoeken waar allerlei links niet werken. Wedden dat je zelf ook de website verlaat wanneer je stuit op een 404 pagina? Dit is iets dat je bij je eigen website niet wil laten gebeuren. Het zou kunnen dat hyperlinks naar andere bronnen worden verwijderd of aangepast. Belangrijk dus om je WordPress te onderhouden om dit te voorkomen.

Maak, om tijd te besparen, een lijst van content waarbij je doorlinkt en voeg de gebruikte hyperlinks toe aan deze lijst. Zo hoef je de lijst maar een aantal keer per jaar af te gaan om te kijken of er iets aangepast dient te worden. Je kunt natuurlijk óók altijd de brokenlink checker raadplegen.

Wanneer je je WordPress onderhoudt zorg je voor een vriendelijke website

Niet alleen gebruiksvriendelijkheid is belangrijk voor je WordPress-website, ook vriendelijkheid in het algemeen is van grote waarde. Wanneer je je website niet onderhoudt, is de kans groot dat je veel reacties over het hoofd ziet. Zonde wanneer een potentiële klant jouw website bezoekt en een reactie tegenkomt die niet zo positief óf misschien zelfs puur spam is.

Zorg er dus voor dat je regelmatig controleert hoe er wordt gereageerd op je content en schakel hier meldingen voor in. Je kunt bijvoorbeeld een mail ontvangen bij elke ontvangen reactie, of alleen een melding binnen je WordPress-omgeving. Zo ben je continue op de hoogte en kun je onvriendelijke reacties van je website verwijderen.

Wanneer je je WordPress onderhoudt is het gemakkelijker om een back-up te maken

Hoe groter je website, des te belangrijker is het om te zorgen voor een goede back-up. Mocht je website worden gehackt is het best fijn een back-up te hebben. Een eventuele back-up terugzetten van een niet onderhouden WordPress is toch net wat lastiger.

Zorg dus dat je minimaal bij elke update vanuit WordPress zelf een back-up maakt van je website, die je vervolgens op twee plaatsen opslaat. Bewaar deze op zowel je computer als op een externe harddrive. Zo weet je zeker dat je website niet verloren gaat mocht er ooit iets mis gaan.

WordPress Onderhouden: Hier moet je rekening mee houden

Zo dat was een lap informatie. Nu is het tijd om te beginnen met het updaten en optimaliseren van jouw WordPress. Houd wel deze dingen in je achterhoofd wanneer je hiermee start:

  • Zorg ten eerste dat je de regelmatige updates vanuit WordPress opvolgt. Dit is de makkelijkste manier om je website veilig en up-to-date te houden.
  • Schrijf regelmatig nieuwe website-content om te zorgen voor een hogere SEO-ranking en direct een up-to-date website.
  • Plugins kunnen heel waardevol zijn, mits deze een inhoudelijk doel hebben. Vraag je dus af of je plugins bijdragen aan de beleving van je gebruiker en zo niet: verwijder ze.
  • Maak een lijst met content dat hyperlinks bevat. Loop deze lijst regelmatig door om te controleren of deze hyperlinks nog werken en relevant zijn. Zo niet, pas je content dan aan.
  • Schakel meldingen in van reacties op content. Zo ben je eerder op de hoogte van ongewenste berichten en maak je van je website een vriendelijke, veilige pagina.
  • Maak altijd een back-up en bewaar deze back-up op ten minste twee plaatsen.

Belangrijk om te onthouden wanneer je een website maakt is dat het geen eenmalige activiteit is. Je zult er tijd in moeten steken, om je website zo veilig en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken én houden. Plan in ieder geval elk kwartaal een optimalisatiesessie in. Je website is immers je visitekaartje, dus wel zo slim om er genoeg tijd en aandacht in te steken.

Is het onderhouden van jouw website iets wat je liever aan een expert overlaat? Neem dan snel contact met ons op voor de mogelijkheden. Of neem eens een kijkje op wordpressupdates.nl